Hoe lang gaan de batterijen van elektrische fietsen mee? (Het echte antwoord)

Laatst bijgewerkt op 12 april 2023 door Matt

De prestaties van een elektrische fiets zijn zo goed als de batterij. De andere componenten zijn ook belangrijk, maar ze zijn niets zonder een hoogwaardige batterij om ze op te laden. Als u de prestaties van uw elektrische fiets echt wilt behouden, moet u stappen ondernemen die de levensduur van de batterij kunnen verlengen.

Lees verder om te zien hoe lang de accu’s van elektrische fietsen meegaan en wat u kunt doen om hun levensduur te verlengen.

Hoe lang gaan ebike-batterijen mee?

De levensduur van een elektrische batterij is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het merk, het kwaliteitsniveau, hoe vaak deze wordt gebruikt, hoe deze wordt opgeladen en andere factoren. Over het algemeen kunnen accu’s van elektrische fietsen 2 tot 5 jaar meegaan voordat ze tekenen van degradatie vertonen en aan vervanging toe zijn. Dat geeft je ongeveer 500-1000 laadcycli. Met de juiste oplaadgewoonten en het juiste batterijgebruik kunt u de levensduur verlengen tot wel 8 jaar of langer.

Welke factoren zijn van invloed op de levensduur van een ebike-accu?

U kunt nooit precies bepalen hoe lang uw elektrische batterij meegaat, omdat de levensduur van verschillende factoren afhangt. Enkele hiervan zijn:

Gebruiksfrequentie

Wanneer uw batterij ontlaadt en vervolgens wordt opgeladen tot 100%, is dat één oplaadcyclus. Een elektrische batterij kan een beperkt aantal laadcycli doorlopen voordat deze begint te verslechteren. Hoe meer u uw elektrische fiets gebruikt, hoe meer laadcycli hij in een jaar doorloopt.

Nadat het aantal oplaadbeurten een bepaalde limiet heeft bereikt, begint de batterij van een elektrische fiets te verslechteren. Hoewel het proces traag zal zijn, zul je uiteindelijk de tekenen van degradatie beginnen op te merken. De accu van een elektrische fiets die af en toe wordt gebruikt gaat dus langer mee dan de accu van een elektrische fiets die regelmatig wordt gebruikt voor woon-werkverkeer.

Merk en kwaliteit

close-up van de batterij van een elektrische scooter

Het merk en de kwaliteit van accu’s voor elektrische fietsen spelen een grote rol in hun prestaties en levensduur. Een merk met een goede staat van dienst kan erop vertrouwen dat het dankzij geavanceerdere productietechnieken batterijen produceert met hoogwaardig materiaal.

Dit zorgt ervoor dat u een duurzame, krachtige batterij krijgt die grondig is getest om te voldoen aan de industrienormen.

Aan de andere kant, als u een elektrische batterij van een minder bekende fabrikant krijgt, is de kans groot dat de batterij is gemaakt van materiaal van lage kwaliteit en is gemaakt met slechte fabricagetechnieken. Hun batterijen hebben dus een korte levensduur en slechte prestaties.

Elektrische fietsaccu’s van lage kwaliteit zijn ook vatbaar voor veiligheidsrisico’s wat betekent dat je ook de rest van de onderdelen van de fiets op het spel zet.

Opslag condities

Hoe u de batterij van uw elektrische fiets bewaart, kan de afbraaksnelheid aanzienlijk beïnvloeden. Onjuiste opslag kan vroegtijdige degradatie of zelfs uitval veroorzaken. Het bewaren van de batterij bij hoge temperaturen kan de cellen beschadigen en oververhitting of, in extreme gevallen, brand veroorzaken.

Veel mensen die in de winter op hun elektrische fiets rijden, merken een vermindering van de prestaties van de fiets in vergelijking met andere seizoenen. Dit gebeurt meestal wanneer u uw elektrische fiets in een extreem koude ruimte opbergt.

Een extreem lage temperatuur zorgt ervoor dat het elektrolyt in de ebike-accu stroperig wordt of zelfs bevriest. Dit maakt het moeilijk voor de ionen in een lithium-ionbatterij om door de elektrolyt te bewegen en de fiets van stroom te voorzien.

Onderhoudsniveau

Net als de rest van de onderdelen van uw elektrische fiets, heeft de batterij regelmatig onderhoud nodig. Als u uw ebike-accu niet onderhoudt, krijgt u veel eerder dan verwacht te maken met vervangingskosten.

Als u de batterij niet reinigt, kunnen vuil en vocht zich ophopen bij de polen, wat kan leiden tot corrosie. Als de accu fysiek beschadigd raakt en u blijft fietsen zonder de accu te laten repareren, kan dit leiden tot lekkage en ophoping van vuil.

Het negeren van schade aan uw elektrische batterij zal uiteindelijk resulteren in grotere schade of zelfs uitval van de batterij.

Oplaadgewoonten

opladen van een elektrische fietsaccu met een oplader

Een veelvoorkomende gewoonte van gebruikers van elektrische fietsen is uitstelgedrag en pas opladen als de batterij bijna helemaal leeg is. Als een lithium-ionbatterij volledig wordt ontladen, daalt de spanning tot een niveau dat de cellen van de batterij kan beschadigen en verslijten.

Een andere slechte oplaadgewoonte is om je elektrische fiets ’s nachts aan de lader te laten en de oplader pas los te koppelen als je wakker wordt. Ik maakte me zelf schuldig aan deze gewoonte totdat ik ontdekte dat overladen de laadcycli van de batterij kan verstoren door een fenomeen genaamd “druppelladen“.

Rijomstandigheden

Als u uw elektrische fiets gebruikt om op ruig terrein en steile heuvels te rijden, kunnen de voortdurende schokken en trillingen de interne onderdelen en celverbindingen van de batterij aantasten. De kans hierop is groter als de elektrische fiets niet specifiek is ontworpen voor ruige paden.

Ook het rijden over steile hellingen of met zware tassen op je ebike kan de ontlaadsnelheid van de accu verhogen. Dus als je regelmatig op ruig terrein rijdt, doorloop je de laadcycli van je accu sneller dan gemiddeld.

Leeftijd

Helaas zijn lithium-ionbatterijen altijd in leentijd, zelfs als ze niet worden gebruikt. Als u uw elektrische batterij vaak voor langere tijd opbergt, is het u misschien opgevallen dat het batterijniveau na opslag altijd anders is dan de waarde vóór opslag.

Dit komt omdat niets het degradatieproces van een lithium-ionbatterij kan stoppen. Je kunt het vertragen met de juiste zorg en onderhoud, maar degradatie met de leeftijd is onvermijdelijk.

Tips om de levensduur van accu’s van elektrische fietsen te verlengen

Je hebt geen controle over de achteruitgang die de batterij van een elektrische fiets met de jaren doormaakt, maar ik heb gemerkt dat het volgen van deze tips helpt om de achteruitgang te vertragen.

Investeer in een betrouwbaar merk

Ik raad je aan om vanaf het begin voor een hoogwaardige elektrische fiets te gaan, zodat je in de toekomst minder problemen hebt. Elektrische fietsaccu’s van goede merken hebben hoge initiële kosten, maar zullen u op de lange termijn ten goede komen. Ze komen meestal ook met garanties.

Met een batterij van hoge kwaliteit hoeft u de komende jaren geen geld uit te geven aan het repareren of vervangen van de batterij, en de prestaties van de elektrische fiets zullen uitzonderlijk zijn.

Enkele populaire merken elektrische fietsaccu’s zijn Samsung, LG, Bosch, Panasonic, enz.

Bewaar de batterij op de juiste manier

persoon die een elektrische fiets opslaat in een garage op een opbergrek

Het is belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt bij het stallen van je ebike.

Berg de accu op in een waterdichte accutas en berg deze na het schoonmaken op een droge en koele plek op. Zorg ervoor dat het batterijniveau tussen de 20% en 80% ligt en controleer regelmatig de batterij om ervoor te zorgen dat het percentage niet onder de 20% zakt.

Als je je elektrische fiets met accu opbergt voor regelmatig woon-werkverkeer, bedek de fiets dan met een waterdichte hoes zodat de accu beschermd is tegen vuil en vocht.

Laad de batterij regelmatig op

Laad de batterij van uw elektrische fiets niet te veel of te weinig op. Probeer het batterijniveau van de fiets altijd tussen de 20% en 80% te houden voor een langere levensduur. Ik raad aan om een ​​elektrische fietsaccu te kopen met een ingebouwde batterij management systeem (BMS) om overladen, onderladen en oververhitting te voorkomen.

Het batterijbeheersysteem is uitgerust met een microcontroller en sensor om de laadstatus van een ebike-batterij te detecteren en stopt het laadproces wanneer de batterij volledig is opgeladen.

Voer onderhoudscontroles uit

Controleer de accu van je elektrische fiets regelmatig op beschadigingen en vuil. Als u enig teken van schade aantreft, stel de reparatie dan niet uit. Zelfs als het erop lijkt dat de schade geen invloed heeft op de prestaties van de batterij, raad ik toch aan om hem te laten controleren.

De schade kan na verloop van tijd erger worden, waardoor elke dag een paar dollar wordt toegevoegd aan de reparatiekosten die u uiteindelijk zult moeten betalen.

Volg de gebruikershandleiding

Neem de gebruikershandleiding van de accu van uw elektrische fiets door voor de juiste instructies voor het opladen en onderhouden ervan. In de meeste gebruikershandleidingen wordt ook uitgelegd hoe u de batterij op de juiste manier bewaart en hoe u eventuele kleine problemen oplost.

Fabrikanten kennen de ins en outs van hun batterijen, dus ze weten beter welke dingen hun batterijen sneller kunnen verslechteren en welke technieken hun levensduur kunnen verlengen.

Houd de batterij schoon

Maak de accu van je elektrische fiets regelmatig schoon, vooral nadat je door modder of regen hebt gereden.

Haal de accu uit de elektrische fiets en maak deze schoon met een vochtige doek en lichte zeep. Gebruik vervolgens een microvezeldoek om het af te drogen.

Gebruik een zachte borstel om stof van de aansluitingen te verwijderen.

Zorg voor een reservebatterij

Een vriend van mij gebruikt zijn elektrische fiets regelmatig, dus hij heeft altijd een back-upbatterij opgeladen voor als hij vergeet de originele op te laden. Het is handig omdat hij niet hoeft te wachten tot de batterij is opgeladen om te fietsen, en het maakt het gemakkelijker voor hem om volledige leegloop te voorkomen.

De tweede batterij komt ook van pas bij het afleggen van lange afstanden, dus het was het geld voor hem waard.

Signalen dat u de accu van uw elektrische fiets moet vervangen

batterij vervangen elektrische fiets

Zodra de batterij van uw elektrische fiets zijn beloop heeft gehad, begint deze tekenen van vervanging te vertonen.

Een van de eerste tekenen die het geeft, is een verminderd bereik. Als u niet zo lang kunt reizen als voorheen, zelfs niet als deze volledig is opgeladen, betekent dit dat de batterij van uw elektrische fiets een deel van zijn capaciteit heeft verloren.

Fysieke schade kan ook het einde van uw batterij betekenen.

Ik ben een keer lelijk gevallen op mijn elektrische fiets, maar de accu zag er prima uit, dus ik vond het niet erg. Later heb ik de batterij laten testen nadat ik merkte dat het opladen langer duurde dan normaal. Het bleek dat de val een aantal interne verbindingen in de war bracht, en uiteindelijk kocht ik een vervanging.

Andere tekenen dat uw batterij moet worden vervangen, zijn onder meer langzaam opladen, verminderde trapondersteuning, tekenen van fysieke schade zoals misvormingen, vreemde geuren of dampen die eruit komen en onregelmatige temperaturen. Verminderde ondersteuning betekent dat uw batterij niet genoeg energie kan genereren om de motor op volle capaciteit te laten werken.


Wil je coole tips, exclusieve kortingen en promoties en ongeziene scooterhacks ontvangen? Sluit je aan bij Scootergeheimen.

Vond je dit artikel leuk? Het helpt echt als je het deelt.

Volg @escooternerds op sociale media voor meer coole dingen


Matt staat naast zijn Xiaomi M365 Pro elektrische scooter en houdt een elektrische scooterhelm vast
Mijn naam is Matt Trajkovski. Ik ben dol op elektrische scooters en elektrische voertuigen in het algemeen. Ik vind het leuk om veel te testen, te beoordelen en onderzoek te doen naar verschillende modellen en merken elektrische scooters, op zoek naar grote waarde en prestaties, zowel door middel van gegevens als ervaring. Alle inhoud die op deze blog wordt gepubliceerd, doorloopt een rigoureus beoordelings- en redactieproces, en onze productrecensies bevatten niet alleen de praktische ervaring van onze eigen teamleden, maar ook de ervaring van onze toehoorders. Mijn doel is om u zo goed mogelijk te informeren over elektrische scooters. Je kunt al mijn berichten zien in mijn artikelenarchief.

Electrische step
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart